newsroom


Szent Korona Országáért alapítvány a facebook-on!
Az összes RSS hírforrás
Dr. Varga Tibor honlapja  |  Bejelentkezés  | Regisztráció  | Új jelszó  | Aktiválás
Szent Korona Szabadegyetem

> vissza a FŐOLDALra
.
Magyar műveltség szak:
Tudnivalók
Tanterv
Jelentkezés
Oktatók


Akkreditált szak - pedagógus továbbképzés:
Tudnivalók
Tanterv
Jelentkezés
• Oktatók 
Könyvtár
SzentkoronaTV - YouTube
VIDEÓK

dr_vrga_tibor_videok.png
Eseménylista
<< szeptember 2019 október november >>
<< 2018 jan.  febr.  márc.  ápr.  máj.  jún.  júl.  aug.  szept.  okt.  nov.  dec.   2020 >>
szerda 23 október 2019 at 0000 - 1956. OKTÓBER 23. és Kapisztrán Szent János
Beküldte: Dr. Varga Tibor  Kategória: Nemzeti ünnep- és emléknapok  Kapcsolat: level 
Mikor szerda 23 október 2019 ettől 0000 eddig 2355

KAPISZTRÁN SZENT JÁNOS OKTÓBER 23.

NEM TÉVEDÉS, NEKI '56-hoz több köze van, mint gondolnánk !

*Capestrano, 1386. június 24. +Újlak, 1456. október 23.

A nép nemcsak prédikációit hallgatta, hanem csodálatos gyógyító erejét is felfedezte. Nincs is olyan szent, akinek még az életében oly sok csodájáról készült volna jegyzőkönyvszerű feljegyzés, mint Kapisztrán Szent János esetében. E csodatételei barátja, Sziénai Bernardin szentté avatása után kezdődtek Észak-Itáliában. Bernardin- ereklyéket hordott magánál, és ezeket helyezte a betegekre, akik meggyógyultak. János pedig a gyógyulást mindig Bernardin javára írta! Egy párizsi kódex közel kétezer ilyen gyógyulást sorol fel hely, személy, dátum és tanúk adataival!

ÉLETE UTOLSÓ SZAKASZA ÉS HŐSIES ÖNFELÁLDOZÁSA MAGYARORSZÁGHOZ KAPCSOLJA.

,,A magyar rendek először 1452-ben hívták Kapisztránt Magyarországra Isten igéjének hirdetése végett. Mikor a frankfurti birodalmi gyűlésen Magyarország megsegítéséért küzdött, ígéretet tett, hogy személyesen is eljön hozzánk.

EKKOR KEZDTE HANGOZTATNI FELISMERÉSÉT, HOGY MAGYARORSZÁG MEGSEGÍTÉSÉN MÚLIK EURÓPA ÉS A KERESZTÉNYSÉG JÖVŐJE A TÖRÖK VESZEDELEM MIATT.

Írt a burgundi fejedelemnek, a pápának és a császárnak, hogy késztessék összefogásra az uralkodókat. Ő maga pedig elindult, hogy személyes jelenlétével lelkesítse a magyarokat a harcra, és megakadályozza egy magyar-török szövetség létrejöttét.''
,,1455 májusában a Zala megyei Lendva közelében lépte át a határt, és július elsején érkezett Győrbe, az országgyűlésre. Itt kapta kézhez az új pápa, III. Callistus levelét, amelyben megbízta, hogy hirdesse Magyarországon a török elleni hadjáratot. A spanyol származású pápa trónra lépésekor megesküdött arra, hogy kiűzi a törököt Európából, s ehhez Kapisztrán Jánosban és Hunyadi Jánosban megfelelő társakat talált.
Július végén Kapisztrán János már egy szövetséges hadsereg tervét küldhette a pápának, amelyet Hunyadi javasolt. Ez sajnos csak terv maradt, de Kapisztrán János tovább fáradozott a minél szélesebb összefogás érdekében. Részt vett a budai országgyűlésen, majd augusztus végén Székesfehérvárra ment, innen Szegedre indult, hogy Hunyadival találkozhasson. Hunyadi azonban nem várta meg, mert ügyei Erdélybe szólították, ezért Kapisztrán utánament, s az esztendő hátralévő részét - ekkor már hetven éves! - ő is Erdélyben tölti, ahol az ortodoxok térítésén fáradozik.
Márciusban összehívták az országgyűlést, de a rendek csak április folyamán mozdultak meg, amikor híre jött, hogy a szultán Nándorfehérvár felé közeledik. Az ország főurai nem értették az idők jelét, csak Hunyadi, Carvajal és Kapisztrán fogta fel a helyzet súlyosságát.

Amikor e győzelem híre Rómába ért, a pápa elrendelte örök emlékezetül URUNK SZÍNEVÁLTOZÁSA ünnepét, augusztus 6-ra és szokássá tette a DÉLI HARANGSZÓT, mindezt a MAGYARSÁG DIADALMAS győzedelme végett török felett .
Három héttel később meghalt Hunyadi, és október végén az újlaki kolostorban visszaadta lelkét Urának Kapisztrán János is.
Testét itt őrizték mindaddig, míg a török hódoltság idején ismeretlen körülmények között nyoma nem veszett. 1690-ben avatták szentté.
Ünnepét 1890-ben vették fel a római naptárba, március 28-ra. Mivel ez a nap legtöbbször nagyböjtbe esik,

1969-ben az ünnepet áthelyezték halála napjára, OKTÓBER 23-RA. http://www.katolikus.hu/szentek/1023.html
Katt ide a további információkhoz

Következő 10 esemény ...
péntek 01 november 2019 MINDENSZENTEK
szombat 02 november 2019 HALOTTAK NAPJA
vasárnap 03 november 2019 Hubert püspök
hétfő 04 november 2019 Borromei Szent Károly
kedd 05 november 2019 Szent Imre
szerda 06 november 2019 Szent Lénárd
péntek 08 november 2019 Négy Megkoronázott: Severus, Severianus, Carpophorus, Victor
hétfő 11 november 2019 Szent Márton
szerda 13 november 2019 Szent Bereck
csütörtök 14 november 2019 Hideggel háló Szent Pál
Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a Szent Korona Országáért Alapítvány tulajdonát képezik.© 2006 - 2020
Szent Korona Országáért Alapítvány