newsroom


Szent Korona Országáért alapítvány a facebook-on!
Az összes RSS hírforrás
Dr. Varga Tibor honlapja  |  Bejelentkezés  | Regisztráció  | Új jelszó  | Aktiválás
Szent Korona Szabadegyetem

> vissza a FŐOLDALra
.
Magyar műveltség szak:
Tudnivalók
Tanterv
Jelentkezés
Oktatók


Akkreditált szak - pedagógus továbbképzés:
Tudnivalók
Tanterv
Jelentkezés
• Oktatók 
Könyvtár
SzentkoronaTV - YouTube
VIDEÓK

dr_vrga_tibor_videok.png
Legfrissebb hírek

Barna Beatrix - A világörökség része lehet CSÍKSOMLYÓ
Írta: szentkoronaorszaga.hu | 2010. máj. 26. sze, 06:48 | |


BARNA BEATRIX

A világörökség része lehet CSÍKSOMLYÓ.

Évről-évre több százezer ember zarándokol el Pünkösdkor Csíksomlyóra. A magyarok legfontosabb zarándokhelyére, Közép – Kelet – Európa legismertebb, működő Mária-kegyhelyére.
E szent helyet szeretnék felvetetni az UNESCO világörökségi listájára, Kelemen Hunor (román) kulturális miniszter javaslatára,- erről szól a híradás. A hosszúnak ígérkező felvételi folyamatot elkezdték már.

Székelyföldet járó, azt ismerők körében köztudott, hogy mennyi szépséget őrizget e táj. Múltat, történelmet, hitet, emberi tartást, összetartozást. Megdöbbentő adat, hogy csak a Hargita megyei műemlékvédelmi hivatalban jelenleg 394 olyan objektumot tartanak nyílván, melynek 80%-a szakrális műemlék.
A TÉRSÉGBEN A SZŰZANYA TISZTELETE ŐSRÉGI. AZ EZZEL KAPCSOLATOS KUTATÁSOK NEM ÚJ KELETŰEK. A RACIONÁLIS EMLÉKEZET SZERETI ÉVSZÁMOKHOZ KÖTNI AZ ESEMÉNYEKET, MÉG AKKOR IS, HA HAGYOMÁNYAIBAN SOKKAL TÁVOLABBRÓL GYÖKEREZŐ JELENSÉGEKKEL ÁLL SZEMBE. DACZÓ ÁRPÁD, A FERENC-RENDI, LUKÁCS ATYA: CSÍKSOMLYÓ TITKA CÍMŰ KÖNYVE,(PALLAS-AKADÉMIA KÖNYVKIADÓ, CSÍKSZEREDA,2002.) HOSSZÚ ÉVTIZEDEK KUTATÓ MUNKÁJÁT MUTATJA BE. A BENNE FELMERÜLŐ KÉRDÉSEKRE KERESTE KÖVETKEZETESEN A VÁLASZOKAT. A CSÁNGÓK BABBA MÁRIA, A NAPBA ÖLTÖZÖTT ASSZONY TISZTELETE, A NÉPLÉLEKBEN ŐRZÖTT ŐSI HITVILÁG MÁIG ÉLŐ BIZONYÍTÉKA. MIÉRT CSÍKSOMLYÓ A BÚCSÚJÁRÓHELY?- TESZI FEL A KÉRDÉST. HISZEN KIS-SOMLYÓ HEGYÉRE, MÁRIA TISZTELETÉRE MÁR EZELŐTT IS ÖZÖNLÖTT A BÚCSÚS NÉP. EZT PEDIG IV. JENŐ PÁPA 1444-BEN KIADOTT BULLÁJA ADATOLJA. PEDIG MÉG AKKOR NEM ÁLLT A JELENLEGI KEGYTEMPLOM, SEM A MÁRIA KEGYSZOBOR, AMI CSAK KÉSŐBB, AZ 1500-AS ÉVEK ELEJÉN KERÜLT ODA. DE ÁLLT A KIS-SOMLYÓ HEGYÉN MA IS LÁTHATÓ SALVATOR – KÁPOLNA, MELYNEK ŐSÉT A HAGYOMÁNY SZERINT, SZENT ISTVÁN ÉPÍTETTE 1002-BEN.

IV. Jenő pápa bulláján kívül, tényszerű történelmi bizonyosság a 32 csíksomlyói konfráter intézménye is. 1442-ben Hunyadi János Marosszentimrénél hatalmas vereséget mért a törökre. Ennek jelentőségét csak a Nándorfehérvári Diadal múlja felül és a Szűzanyának megköszönve, Hunyadi ezért a győzelemért, egyéb jótéteményei mellett, hatékonyan segítette a csíksomlyói barátokat is. Nemcsak anyagilag állt melléjük templomuk építésében, hanem egy addig szokatlan adománnyal is ellátta őket. 32 székely családot felmentett minden közteher-viselés alól és a csíksomlyói ferences kolostor szolgálatára rendelte őket. Ez a híres csíksomlyói harminckét konfráter intézménye, egészen 1878-ig állott fenn!

Hunyadi János már akkor biztosan megértette, hogy mit jelent Csíksomlyó a székelység életében! Tudta, hogy Csíksomlyó az a fő erőközpont, ahol a székely újból és újból olyan lelki energiákkal töltekezik, ami képessé teszi őt ősi feladatainak megvalósítására: a keleti gyepük védelmére. De azt is tudta, hogy a délről jövő legnagyobb veszedelem, a török visszaverésében is a székely az, akire biztosan támaszkodhat. Erdély szíve Csíksomlyón dobog! Csíksomlyó gondozói a ferences szerzetesek lettek, akiknek pápai felhatalmazással a híres Kapisztrán Szent János volt a fő mozgatójuk. Hunyadi János megérezte, hogy Csíksomlyó sugárzik, ahonnan sugárzó emberek indulnak el hősies bátorsággal ősi feladataik teljesítésére. Valószínűleg itt volt a székelyek fő toborzó, gyülekező helye. Hogyne gondoskodott  volna  Hunyadi erről az ősi megszentelt helyről, ahonnan vitézei Babba Mária oltalma alatt indultak el lélek és nemzetvédő munkájukra. Szent László nyomdokain haladva, aki Mária lovagja volt, Hunyadi János meg Mária vitéze lett! Hiszen ott született Hunyad megyében és Szűzanyát Babba Mária nevén is ismerhette. A lélek szemével nézve ezek lehettek a mozgatórugói, mélyebb indítékai az akkori történelmi eseményeknek.

Később Márton Áron a nagyrabecsült székely püspök is mindig kihangsúlyozta a népi hagyományokra való építkezést: „ A kultúra nélküli értelem rombol. De a kultúrával rendelkező értelem is rombol, ha rossz eszméket követ.” Az igazi műveltséghez, mindig szükséges a hagyomány is.
„Az új magyar művelődés indítékot a múltból merít, erőért és szellemért a néphez fordul, mert a megújulásnak két feltétele van: az egyik a múlt, a történelmi idők elfogulatlan szemlélete, a másik a nép műveltségében rejlő ősi magyar kultúra illő megbecsülése.”


BARNA BEATRIX

Összes megtekintés Összes megtekintés
Facebook MySpace Digg Delicious Reddit Twitter
| Nyomtatóbarát változat

Magyar Hagyomány 19. rész - A koronázási palást
A koronázási palást Előadó: Dr. Bakay Kornél - A palást részletes bemutatása, viszontagságai az évszázadok folyamán
Magyar Hagyomány 18. rész - Az arab akhal lófajta
Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb lófajtája az akhal-tekini (taka) hajdani lovashadak lóállományának zömét képezte.
Magyar Hagyomány 17. rész - Betiltott magyar múlt, ellenünk intézett támadások
Történelmünk meghamisításának folyamata. Eladható a lelkünk? Kik voltak az ellenségeink az idők folyamán, és kik ma?
Magyar Hagyomány 16. rész - Zrínyi Miklós korának haditettei
Zrínyi Miklós hadvezér élete, és Szigetvár ostroma, avagy Zrínyiék "veresége", hősies önfeláldozása mily károkat okozott a törökök soraiban.
Konferencia-beszélgetés Dr. Varga Tiborral
Beszélgetés a konferencia alapítójával és az azt szervező Szent Korona Országáért Alapítvány elnökével, dr. Varga Tiborral.
A néphagyományban több ezer éves bölcsesség van
A néphagyományban több ezer éves bölcsesség van, ez a jövő számára útmutatás - Andrásfalvy Bertalan professzor úrral életéről beszélget Dr. Varga Tibor.
"Értékőrző gondolatok" - Darázs Pista bácsi fafaragóval beszélget Barna Beatrix
Darázs Pista bácsi fafaragóval beszélget Barna Beatrix
Szabadegyetem - Média szak - A vendégek mesélnek... Alberti Árpád atya
Alberti Árpád a belvárosi Szent Mihály templom főtisztelendő atyája. Riporter, operatőr, vágó: Bartha Ágoston
LEGYEN ÁLLAMI ÜNNEP NAGYBOLDOGASSZONY NAPJA !
Kérek minden tiszta szívű embert, emelje fel szavát, hogy Nagyboldogasszony napja legyen hivatalos állami, nemzeti ünnepünk! E nélkül semmi sem emlékeztet eredetünkre, küldetésünkre. Aki segíteni tud, kérem, keressen meg!
ESZTERGOM - 2017. szeptember 26. kedd- Dr. VARGA TIBOR
ESZTERGOM - 2017. szeptember 26. kedd - Dr. VARGA TIBOR
BALATONSZABADI - 2017. szeptember 20. szerda - Dr. VARGA TIBOR
Dr. VARGA TIBOR - 2017. szeptember 20. szerda - BALATONSZABADI
Dr. BAKAY KORNÉL és Dr VARGA TIBOR előadás - beszélgetés
BUDAPEST- Dr. BAKAY KORNÉL és Dr VARGA TIBOR előadás -beszélgetés
Napvágás - IX. Szent Korona Konferencia előadás és interjú
Interjút készítettünk dr. Varga Tiborral és a Szent Korona Konferencián elhangzott előadását is rögzítettük. Ez hallható a legújabb adásban.
Napvágás a Szent Korona Rádión - Katolikus évkör és az Advent
Dr. Varga Tibor előadása, ami 2014.12.20-án hangzott el Budakalászon.
Napvágás a Szent Korona Rádión - Boldogasszony anyánk
Napvágás - ŐSVALLÁSUNK ISTENASSZONYA - Boldogasszony
Napvágás a Szent Korona Rádión - Szent László és a Szent Korona
Napvágás - Szent László és Szent Korona - 2014.05.04-i adás
 
Adó 1%

Köszönjük az adó 1% -ot !
Adószám:
18699014-1-13

Kérjük támogassa közhasznú alapítványunk 
rendezvényeit, köszönjük!

IGAZOLÁST TUDUNK ADNI !

MAGYARORSZÁGRÓL :

MKB
10300002-20172042-00003285

KÜLFÖLDRŐL :

IBAN:
HU0510300002-20172042
-00003285
SWIFT:
MKKBHUHB


Adhat.hu-n
Hírlevél feliratkozás
Szent Korona Szabadegyetem - HÍRLEVÉLArchiRegnum Könyvkiadó új könyve

001_bort_eleje_ldzsa.jpg
RSS hírforrások
Az oldalon található audió, vizuális tartalmak illetve cikkek, és egyéb szövegek a Szent Korona Országáért Alapítvány tulajdonát képezik.© 2006 - 2020
Szent Korona Országáért Alapítvány